2013. november 2., szombat

Nyűgök a terhesség alatt - A dolog testi része

Nem árt, ha előre tudod, hogy a terhesség alatt olyanok várhatnak rád testi tünetként, mint étvágytalanság, esetleg hányás az első trimeszterben, és még az alant következők; próbálok rájuk (lehetőleg természetes) megoldásokat írni. Jó hír, hogy a szülés után nagy részük nyomtalanul eltűnik.

Méh keményedése: magnéziumhiányra utal, szedhetünk Magne-B6-ot, ha durvább a dolog, nyújtott felszívódású magnéziumot is; de vigyázzunk, hogy ne kalciummal együtt vigyük be nagy dózisban, mert ez görcsöket okozhat.
Lábgörcs: magnéziumhiányra utal, próbáljuk megelőzni. Ha mégis előjön, pl. erre ébredünk az éjszaka közepén, gyorsan álljunk (lehetőleg mezítláb) a (lehetőleg hideg) padlóra, és próbáljunk mászkálni. Ha már élhetőbb, vegyünk be magnéziumot. (Ez jobb módszer, mint az ágyban próbálni hajlítgatni a lábunkat, az erős görcs nagyon fájdalmas lehet.)
Kéz- és lábdagadás (nyáron főleg): érdemes megelőzni próbálni fűszeres ételek kerülésével (van, aki sót se használ), sok zöldség, gyümölcs evésével, főleg nyersen, esetleg gyümölcsnap beiktatásával. Ha a vérnyomás is magas, terhességi toxémia jele lehet a lábdagadás. Polcoljuk fel a lábat, amikor tehetjük.
Idegesség: erre is Mg való.
Csuklófájás: erről még nem sokat olvastam, de nekem mindkétszer volt, és a kalciumbevitel növelése segített... Ez abszolút laikus infó.
Visszér: a mindennapi mozgás enyhítheti a tüneteket (legalább napi 20 perc séta); polcoljuk fel gyakran a lábakat, és alkalmazzunk rajtuk nagyon meleg - nagyon hideg váltott zuhanyt minden alkalommal párszor a zuhanyzás végén.
Aranyér: ha csak a terhesség hozta ki, elegendő lehet a végbélnyílás környékének gyakori lemosása is, hogy tünetmentesek legyünk.
      Könnyű hüvelygombát is összeszedni, mert megváltozik a hüvely flórája; ezért is érdemes kevesebb cukrot enni, így nem burjánzik el a candida (ami egyébként alapesetben is jelen van a hüvelyben, csak a túlszaporodásával lehetnek gondok). Ha már viszketést érzünk, érdemes venni kétféle vény nélküli gyógyszert (nekem ezeket ajánlotta a nőgyógyászom): Canesten 200 mg hüvelytablettát és Vagilactot; előbbivel tarthatunk egy kúrát, utóbbit bevethetjük szemenként kéthetente vagy havonta. És együnk sok joghurtot és savanyú ubit:) Úgy olvastam, hogy a 22. hét körül különösen sok nőnél jelentkezik folyás - ekkor fokozottan figyeljünk a kezelésre!
      Az embert gyakori vizelési inger is gyötri, a végén azért, mert a húgyhólyagon fekszik a baba, korábban pedig a magzatvíz-cserélődés miatt.
      Refluxos tünetek is nagyon gyakoriak, mert a gyomrodat is nyomja a ded, és a gyomorszáj is kevésbé zár a terhességkor. Erre nem nagyon találtam megoldást; citromos vizet javasoltak lefekvés előtt, illetve elvileg használható pl. a Rennie rágótabletta, de jó tudni, hogy kalcium "túladagolást" okozhat, így pl. sok tejtermék evése után nem javasolják bevenni. Ami segíthet vagy enyhítheti: 3 órával lefekvés előtt ne együnk már, előtte is visszafogottabban, ne olyan ételeket, amik amúgy is savasodáshoz szoktak vezetni. Erről ld. még pár bekezdés múlva. Ha a reflux napközben, nem-fekve is jelentkezik, szóljunk a nőgyógyásznak, ő ír fel ütősebb anyagokat.
      Fogromlás: ahogy én tudom, tévhit, hogy azért lenne, mert a baba "kiveszi belőled a kalciumot", valójában a szájüreg pH-ja változik meg, így az íny könnyebben begyullad, ez pedig sokszor szuvasodáshoz vezet. Megoldás: gyakori fogmosás, főleg cukros ételek (beleértve tejcukor, gyümölcscukor!) fogyasztása után. Ha bedagad az íny, vagy érezzük, hogy kezd, jól jöhet a Lacalut fogkrém illetve szájvíz; nekem ezek segítettek.
      A hát is fáj persze, érdemes tornáztatni - később szeretnék erről egy bejegyzést írni.
A vége felé mindehhez társul a térérzékelés meglehetős elvesztése, gyakori ütközés különböző tárgyakba. A lehajolás, guggolás végül ellehetetlenül, és az ember lánya aludni se tud könnyen (tán már a 23. hét környékétől), mert minden fordulására felébred - van, aki a baba mozgására is. (Ettől függetlenül mindenki azt harsogja neki, hogy „még most aludj, amíg lehet!”.) Közben sanszos, hogy a bent lakó néha megrúgja a bordádat, és nyomja a szerveidet. Ha nem tudsz aludni, jól jöhet a levendula: vagy a szárított virágot kis vászonzacsiban a párna közelébe készíteni, vagy (igazi!) levendulaolajat cseppenteni a párna közelébe. De az álmatlanság is lehet magnéziumhiány jele. Nálam mindkét terhesség utolsó hónapjában notórius ügyetlenség is jellemző; leejtés, összetörés, stb.
Kb. félidőtől jellemzőek refluxos tünetek (evés után, vagy akár nem is, lefekszel, és jön föl a sav a nyelőcsöveden…). Ezek ellen kis adagokban történő étkezést szoktak javasolni. Jó csökkenteni a savasodást más módszerekkel is, pl. ha gyümölcsöt eszel, üres gyomorral tedd, és ne egyél mást úgy 20-30 percig (ennyi idő alatt emészted meg a gyümit). Zöldséget ehetsz mindennel együtt, főleg nyersen, de ha végképp rosszul vagy, ne keverd az étkeket brutálul, pl. ne egyél együtt szénhidrátot és fehérjét (de mindkettőt eheted nyers vagy párolt zöldséggel). Ez az étkezési szokásainkat tekintve nem könnyű feladat, de ha minden kötél szakad, érdemes kipróbálni. Székrekedés ellen is jó, ha reggel gyümölccsel kezdesz (és ha meg tudod csinálni, délig csak azt eszel, de egyszerre egyfélét. Egy délelőtt persze lehet többfélét, csak nem egyszerre).
De valójában akármit is csinálsz, lesznek refluxos tüneteid (mert a baba nyomja a gyomrod), úgyhogy legjobb egy tonna párnán aludni. Fontos, hogy törekedjünk a bal oldalunkon aludni; így állítólag kevésbé nyomódnak az erek...

Mindenesetre a nehézségek meg a fáradtság utólag nézve ellényegtelenül, még csak két hónap telt el, mikor ezt a cikket először írni kezdtem, de már alig tudtam felidézni a kellemetlenségek nagy részét, csak arra emlékeztem, hogy ja, többféle nyűgöm volt. (Ezért is van, hogy inkább a második terhességkor gyűjtöttem egybe a dolgokat;).) Inkább az maradt meg, hogy hogyan beszélgettünk a kicsi babával, hogyan szólongattuk, milyen öröm volt vele a hasamban járni-kelni. 

 A terhesség alatt ajánlott vitaminokról, gyógyszerekről külön bejegyzésben írok. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése