2014. november 9., vasárnap

Az optimális babapozíció a hordozóban

A facebookos kérdezős csoportban sokszor kerül elő, hogy "de hát a mei-tai-ban is köldökig ér a babám térde...". Könnyű elveszni az információk sokaságában a tekintetben, hogy milyen pozíció is volna tökéletes a baba szempontjából, és ez nehezíti a jó eszközválasztást. Ezért szerettem volna egy összefoglalót a babapozíciókról a hordozóeszközökben.

A legfontosabb, hogy nem ugyanazt várjuk el a különböző eszközöktől.


Milyen az optimális babapozíció a kendőben (pl. kenguru, batyu kötésben), karikás kendőben? 

- A kendő megtartja a baba természetes 60-90°-os terpeszét.
- A baba térdei a saját köldöke magasságáig érnek, vagyis kb. 110-120°-ot zárnak be a combjai a hordozó személy törzsével.
- A kendő csigolyáról csigolyára megtámasztja a babát.
- A baba nem görnyed benne, hanem egyenletesen, a maga természetes pozíciójában (amelyet eszköz nélkül magunkhoz ölelve is felvesz) hozzánk simul. Onnan tudhatjuk, hogy görnyed a hordozóban (nem pedig a természetes C görbületet veszi fel a háta), hogy a felsőteste nem tapad ránk, enyhén eltávolodik tőlünk.

A sokat idézett kép az optimális pozícióról.
A babapóz a kendőben azonos a karunkban
felvett helyzetével. Forrás: jeportemonbebe.com
A fiziológiás pozíció; kendőben, bugyor-alapú kötéseknél erre törekszünk.
Forrás: http://batyuklan.blogspot.hu/2010/12/ujszulott-hordozasa.html

Az itt leírt pozíciót hívjuk fiziológiás pozíciónak, mivel azt képezi le, ahogy a baba magától is helyezkedik, mikor magunkhoz öleljük. A leírt lábtartás, amelyet a hordozóeszköz megtámogat, a terpesztett guggoló lábtartás (TGL). (Azért vezették be ezt a kifejezést, mert a "békapóz" és "M-tartás" nem tudja tökéletesen visszaadni, miről is van szó.) Bővebben ld. itt.

Demóbaba kenguru kötésben (Didymos Katja)
A térdek kívánt magasságának csak a mellünk
szabhat határt;) (Érdemes nem-túl-magasra kötni:))
Kenguru, batyu, csípőkenguru kötésben, karikás kendőben (előre vagy oldalra kötve) megvalósul a TGL. Sok olyan kötés létezik viszont, amely nem képes tökéletesen megtámogatni ezt a pozíciót, a legismertebb talán a belül zsebes keresztezett. Itt a kendőszárak vízszintesen futnak, nem U alakban, mint a fent említett kötéseknél, így nincs, ami jelentősen megemelhetné a baba térdeit a popsijához képest.
(Köldökig érő térdet ennél a kötésnél csak úgy eredményezhetünk, ha az előrehozott szárakat behozzuk térdhajlatig (alapesetben az ülőgumók alatt keresztezzük őket) - azzal együtt, hogy a baba hátán futó kendőrész laza; máskülönben a babának ez az átpozicionálása nem valósítható meg. De ha pontozni kellene egy így "köldökösített" belül zsebest és egy szép feszesre kötöttet, ahol nem ér köldökig a térd - utóbbi győzne;).)
Ezzel együtt ez a kötés (egészséges baba esetén) ott van az ajánlottak között.
A pozícióról még ld. ezt a cikket.


Milyen az optimális babapozíció a derékpántos eszközökben? (mei-tai, Bondolino, csatos hordozó (SSC))

- A baba terpesze a lehető legkisebb... - ha lehet ilyet mondani, hiszen adott a baba, a hordozó személy, és adott a hordozó is. A legmeghatározóbb itt a hordozó személy derékbősége. (Minél nagyobb a derékbőség, annál szélesebb terpeszt határoz meg a derékpánt. Amennyire lehet, törekedjünk a kis terpeszre, pl. derékra kötve a pántot kisebb lesz, mint csípőre kötve, ha hölgy a hordozó személy:)...) Csak nagyon vékony hordozó személy és elég nagy baba kombinációjával valósítható meg a 90° - de optimális esetben nem sokkal nagyobb ennél a baba terpesze (max 110°, ha már). A túl széles terpeszt azért próbáljuk kerülni, mert hatására homorodik a baba háta, vagyis olyan pozícióba kényszerül, amelyre még nincs készen, ha a felsőtestét még nem tartja önállóan. A kényszerpozíció kihat az izmokra, inakra, ízületekre, egyes izomcsoportok idő előtti erősödéséhez vezethet (ami későbbi tartásproblémák alapja lehet).
Kéthetes gigaded (5 kiló körüli) Bondolinóban.
Az eszköz aránylag feszesre húzott, a body-szélesség
megfelelő, de a terpesz jóval nagyobb az optimálisnál...
Már nem tenném (bele).
(Szoptatási célból alacsonyra kötöttem.)
- A baba combja vízszintesen legyen benne. Ha a terpesz nagyobb 90°-nál (és ez általában így van), a popsihoz képest megemelt térd csak kényelmetlenné teszi a túlterpesztést - arról nem is beszélve, hogy túlnyújtja az izmokat, és nem segíti a combcsont optimális vápába illeszkedését. Vagyis ha - azt vélve, hogy így köldökmagasságig emelhetjük a baba térdeit (ld. bugyrosított kötés) - lazára vesszük az eszközt, valójában csak a hordozóba ültetjük a babát ahelyett, hogy egyenletesen megtámasztanánk vele. Szóval derékpántos babahordozótól nem várunk el köldök magasságig érő térdet!!
- Minél inkább megtámasztja a baba gerincét (- ezért ajánlják a tanácsadók a kendő anyagú eszközöket; de nyilván a legjobb mei-tai sem támasztja a baba gerincét olyan egyenletesen, mint a 14-16 ponton meghúzott kendő...). A kendő anyagúak hátránya lehet viszont, hogy nagyobb súlynál a body megereszkedhet, így a "vízszintes combok" kitétel nem megvalósítható. (Csatos esetében nem szoktam a kendősre voksolni, erről ld. majd ott.)
- Nem várunk el "C-alakú gerincet" - az azt jelezné, hogy a baba görnyed a laza hordozóban (vagy keresztcsontján ül a bugyrosítottban), de igyekszünk, hogy ne is homorítson a baba (bár ezt kis valószínűséggel érhetjük el).

Csatos hordozóknál, láb fölött keresztezett mei-tai-oknál látunk legtöbbször odalapulást. Mei-tai-nál a kereszt lapítja a hordozó személyre a babát, csatosnál a vállpánt body-csatlakozója fut legtöbbször a baba derékmagasságába; ott meghúzza a body-részt, enyhe, de érezhető nyomást gyakorolva a baba gerincére, homorításra késztetve a hátát. Emiatt és a túlterpesztés miatt a baba nem tudja kényelmesen a hordozó személy hátára hajtani a fejét, ha elalszik, a feje hátranyaklik (csak az alvócsuklya fogja). Laza formázott hordozó esetében fölfelé néző arccal alszik, ami szintén a túlterpesztés okozta homorítás jele, még ha csak a gerinc nyaki szakaszán látszik is.
Alvás tehermentes pozícióban (kenguru kötés), illetve nem tehermentesben (laza mei-tai)
Forrás: http://www.littlegreenangels.com, http://wearingyourbaby.co.nz
Az egyoldalú izommunkára késztetés, amelyet a csatos kivált, beleszólhat a gerinc környéki izmok természetes fejlődési menetébe; a laza eszközökben való ülés nem tehermentes kisbaba-gerinccel; a túlterpesztett pozíció nem segíti a csípő optimális fejlődését. Ezért ajánljuk azt, hogy lehetőleg totyogó kor előtt ne használjunk csatost.
A csatosokról külön cikk itt.
/A képen a Bondolinónál jól megfigyelhető, hogy a body-t enyhén öblösre gyártják, a térdek okvetlenül feljebb kerülnek, mint a popsi - talán ez a fajta kialakítás is kelti a szülőkben azt a képzetet, hogy a derékpántosokban is cél a köldökig érő térd...

Ez a cikk általános ajánlásokat fogalmaz meg, a személyre szabott ajánlás természetesen ettől eltérhet, hiszen minden szülő-baba páros más és más, saját szükségletekkel és korlátokkal.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése